sobota 11. júla 2015

Egreše - čo s nimi a na čo sú?

Milujem egreše! Ich nezamenitaľná a svieža chuť pripomínajúca horúce dni leta.

Čo s nimi?
- zavárať (napríklad so štipkou soli a prevarenou vodou)
- džem - yummy (klasický džem s trstinovým cukrom)
- mrazené - ideálne do smoothie

Na čo sú?
- zdrojom vitamínou A, B1, B1, C,
- obsahujú tiež vápnik, fosfor, železo,
- detoxikujú organizmus, prečisťujú črevá od toxínov,
- podporujú rast vlasov,
- majú močopudné účinky a i.

Jeden recept na rýchle zaváranie:
Ingrediencie:
troška soli
1 kg egrešov
čistá voda

Recept:
Do hrca si dám prevariť čistú vodu. Zatiaľ si pripravím poháre, do ktorých nasypem umyté egreše. Keď voda zovrie, nechám ju chvíľku vychladnúť a teplou vodou zalejem egreše. Na vrch dám 1/2 ČL soli. Pohár uzavriem a odložím. Keď takto uzavriem všetky poháre, tak si pripravím hrniec. Do hrnca dám asi 3-4 cm vody, do vody naukladám poháre opačne (hore dnom). Privediem do varu a zaváram asi 20-30 min. Vodu nechám vychladnúť a poháre vyberie. Voilá....a egreše sú vždy plné chuti a hlavne bez pridaného cukru a predsa sladké!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára